Subvencionisani krediti - pojačana čežnja za trošenjem novca

Bez autora
Apr 13 2010

Otkako su banke počele da odobravaju subvencionisane kredite, pristiglo je gotovo 18 hiljada zahteva u vrednosti od oko 600 miliona evra, što pokazuje da su se građani, posle teške 2009. godine, zaželeli da troše novac. Država je tim programom rešila da, povećavajući kupovnu moć građana, stimuliše potrošnju, a time i proizvodnju domaćih proizvoda. Kritičari tog modela kažu da, ali građani koji podignu novac iz kredita će ga potrošiti svakako, međutim, ne gledaju da li će ga potrošiti na domaću robu jer mogu da kupe i uvoznu. To znači da od podsticanja domaće proizvodnje nema ništa. Kada je reč o dinarskim gotovinskim kreditima za građane, do sada je podneto je oko 1300 zahteva u vrednosti od oko 2 miliona evra, a realizovana su 53 vredna 89.331 evro.

Subvencionisani krediti - pojačana čežnja za trošenjem novcaOtkako su banke počele da odobravaju subvencionisane kredite, pristiglo je gotovo 18 hiljada zahteva u vrednosti od oko 600 miliona evra, što pokazuje da su se građani, posle teške 2009. godine, zaželeli da troše novac.

Država je tim programom rešila da, povećavajući kupovnu moć građana, stimuliše potrošnju, a time i proizvodnju domaćih proizvoda.

Tu ipak ima nekoliko nedoumica, smatra novinar lista “Politika”, Miša Brkić.

“Kritičari tog modela kažu da, ali građani koji podignu novac iz kredita će ga potrošiti svakako, međutim, ne gledaju da li će ga potrošiti na domaću robu jer mogu da kupe i uvoznu. To znači da od podsticanja domaće proizvodnje nema ništa” – objašnjava Brkić.

Kada je reč o dinarskim gotovinskim kreditima za građane, do sada je podneto je oko 1300 zahteva u vrednosti od oko 2 miliona evra, a realizovana su 53 vredna 89.331 evro.

Posle veoma teške ekonomske 2009. godine, jevtini krediti građanima dođu kao premija, a veliko interesovanje za subvencionisane kredite pokazuje da su se ljudi u Srbiji uželeli da troše novac, međutim, ekonomisti pozivaju na oprez.

Oni su saglasni da će država ozbiljno popuniti svoju kasu tek kada domaća preduzeća započnu proizvodnju i izvoz, i to bez kreditnog zaduživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik